Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /var/www/vhosts/tcbeheer.nl/httpdocs/lib/database.inc.php on line 24
TCBeheerHolland - 'Discussie brievenbusfirma's door rapport in juist perspectief'

'Discussie brievenbusfirma's door rapport in juist perspectief'

13 June 2013
'Discussie brievenbusfirma's door rapport in juist perspectief'

'SEO plaatst met de feiten en cijfers over brievenbusmaatschappijen en non-bancaire financieringsactiviteiten de maatschappelijke discussie hierover in het juiste perspectief.' Dat zeggen MKB-Nederland en VNO-NCW in een reactie op het vandaag gepubliceerde onderzoek van SEO. Het door Barbara Baarsma, directeur van SEO, gepresenteerde rapport werd geschreven op verzoek van de Tweede Kamer.

3 miljard euro belastinginkomsten
Onderzoeksbureau SEO becijferde dat de hele dienstverlening rond brievenbusfirma's de Nederlandse economie ruim 3 miljard euro oplevert aan belastinginkomsten en omzet van fiscale dienstverleners. Volgens de ondernemersorganisaties laat SEO hiermee zien dat het economisch belang van deze ondernemingen veel groter is dan tot nu toe steeds werd beweerd.

Lokale maatregelen weinig effect
Als het gaat om de discussie over belastingontwijking is internationale coördinatie de enige manier om te komen tot effectieve maatregelen, zo laat het rapport zien. ‘Lokale maatregelen hebben weinig effect zolang de verschillen in het belastingsysteem zo groot zijn’ en ‘aanpassing van de Nederlandse regels leidt niet tot vermindering van belastingontwijking, louter tot verplaatsing’, aldus SEO. Nederland moet daarom geen eenzijdige maatregelen treffen maar in OESO-verband werken aan de algemeen geaccepteerde ordening van het internationale fiscale kader. Legitieme belastingconcurrentie mag niet worden beperkt, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Risico’s voor Nederland
Het SEO rapport wijst terecht op de risico’s voor Nederland in de discussie over brievenbusfirma's. Om die reden moet Nederland een internationale aanscherping van het beleid, als het gaat om landen die geen of heel weinig belasting heffen en niet doen aan automatische informatie-uitwisseling, niet uit de weg gaan. ‘Bij internationale consensus daarover moeten wij bereid zijn onze verdragen met dit soort landen te herzien.’

Tegen het licht houden
Ten slotte moet duidelijk zijn dat zowel ontwikkelingslanden als Nederland baat moeten hebben bij belastingverdragen. Om die reden is het een goede zaak dat minister Ploumen en staatssecretaris Weekers een aantal van onze belastingverdragen met ontwikkelingslanden tegen het licht gaan houden, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW.

Meer informatie in het persbericht Ondernemers prijzen perspectief SEO-rapport.

Terug naar Archief

MKB Nieuws

http://www.vno-ncw.nl/Publicaties/Nieuws/Pages/Aparte_rechtsvorm_voor_startups_i

01 March 2015

hEen aparte rechtsvorm voor jonge en innovatieve bedrijven, zogeheten startups, is een goed idee van D66 dat verder onderzocht moet worden. Dat vindt VNO-NCW. De partij stelt voor een zogenoemde startup-bv mogelijk te maken, zodat deze potentiële bedrijven zich volop kunnen concentreren op innovatie en geen hinder ondervinden van regels die hun groei bemoeilijken.
 lees verder
lees meer...

Ondernemersvertrouwen blijft positief voor derde kwartaal

23 August 2014

Ondernemersvertrouwen blijft positief voor derde kwartaal

Het vertrouwen onder ondernemers is het afgelopen kwartaal iets lager uitgekomen, maar blijft per saldo positief. Deze afname volgt na vijf sterke kwartalen van groeiend vertrouwen. Dat blijkt uit de nieuwste Conjunctuurenquête Nederland (COEN) van onder meer MKB-Nederland en VNO-NCW. Ten opzichte van het tweede kwartaal is er sprake van een stabiel ondernemerssentiment voor de investeringen en de winstgevendheid.

lees meer...

Meer optimisme voor het tweede kwartaal

22 May 2014

Meer optimisme voor het tweede kwartaal lees meer...

lees ouder nieuws in ons archief